Tak nějak pro mladé o tom, co bylo

Několik okolností mě přimělo k tomu, abych dal do kupy nějaké informace ohledně dob minulých, u nichž příliš nestojím, aby se vrátily. Na 13. lednu (sraz bývalých členů skautské Dvojky) jsem měl velmi zajímavý rozhovor se Pštrosem (který totáč zažil jako dítko), se kterým jsme debatovali o socíku a jak je těžké pro mladé lidi, kteří to nezažili, dostat se k informacím, jak to tenkrát skutečně bylo a co život v totalitě obnášel pro člověka, který zrovna nechtěl seděl pasivně v koutě a držet pusu a krok.

Konečně se mi taky po dlouhé době do ruky dostaly dědovy paměti, které napsal o své odbojové činnosti v únorovém puči v roce 1948 a svém téměř patnáctiletém pobytu v nejrůznějších kriminálech. Martina je začala přepisovat a začnu je házet sem na web. Když vidím, jak se v dnešní době bagatelizuje vraždění, šikanování a ožebračování nevinných lidí za totalitních časů, tak se mi z toho jednak nedělá zrovna dobře a druhak se mi na to nechce jen tak pasivně koukat. Děda si zaslouží, aby jeho příběh nezapadl a mohl tak pomoci se v historii zorientovat těm, kteří nemají jasno a chtěli by si to jasno udělat. Ty, kteří jasno mají a chrochtají blahem, jak to byla úžasná doba, bych poprosil, aby se vydali ventilovat své názory spolu s hysterickými důchodci do Haló novin a neuráželi svými nesmysly památku lidí, kterých si vážím a kteří pro tuto zem něco smysluplného vykonali bez ohledu na následky, které to pro ně mohlo mít (a mělo).

Komunistickou ideologii chápu jako určitou vývojově zcestnou dějinnou uličku, která se neosvědčila a která se u moci může udržet jenom za cenu omezení demokracie, osobních svobod obyvatel, šikanování a násilí. Když pominu současnou Čínu, která je ovšem kapitolou sama pro sebe, tak se s tím ruku v ruce ještě nese ekonomická stagnace. Za sebou tato ideologie nechala miliony mrtvých, takže mi opravdu není jasné, proč bychom jí tu měli mít zase nainstalovanou. O tom, že dosáhnout spokojenosti a životního štěstí zplynováním milionů židů a dalších „nevhodných“ skupin obyvatelstva a ras se prostě nedá, je většině alespoň trochu inteligentních lidí jasné. Proč se však neustále poměrně významná část národa snaží vyrazit na cestu, kde se opět budou okrádat, zavírat, šikanovat a zabíjet lidi, to mi jasné opravdu není. Tož tak.

13 komentářů u „Tak nějak pro mladé o tom, co bylo

  1. Filipe, nepřeháněj to tolik a hlavně piš pravdu!! Nebo mi snad chceš tvrdit,že se v kapitalismu nešikanuje v zaměstnání, neokrádá (tunelování atd….) a nejsou vraždy na denním pořádku ?? Jseš slepej??
    Tobě není dobře z toho ,jak se dřív zavíralo,šikanovalo….a mně se chce zvracet z dnešního nesolidárního a zbohatlickýho systému, kdy vyvolená hrstka manažerů,zlodějů,podvodníků…neví co s majetkem a penězi a děti v ústavech nebo důchodci v Domovech důch. musí pomalu žebrat!!! Kde to jsme?! Všechno v minulosti nebylo tak zlý. Jako vysokoškolsky vzdělaný člověk čekám na každé zvýšení platu o 300-500…a jinde se lidem bez vzdělání hrnou podvodně miliony. To chceš?? já ne!!!!!!!!! Ale tobě to asi nedojde nikdy kvůli zaslepenosti a jednostrannosti. Ať žije kapitalismus, ten spravdelivý a demokratický.

  2. Nebavím se o současném systému, ale o minulém systému. Neustále slýchám, jak byl minulý systém prima, tak se snažím to uvést na pravou míru, že to zas tak prima taky nebylo.
    Současný systém není dokonalý, ale neomezuje právo jednotlivce myslet si a dělat si, co chce, nešikanuje, nezakazuje a nezavírá.
    Selhání práva v současné době považuji za velký a zásadní problém, který ohrožuje samou podstatu této společnosti. Poslušnost policie, státních zástupců a soudců k trestním kauzám, které „smrdí“ vysokou politikou, je alarmující. Bohužel současná vláda pokračuje v tom, co načaly vlády Klause a k dokonalosti dovedly vlády socialistické, to jest absolutní vyčištění policie od schopných lidí, kteří nejsou spojeni s minulostí a kteří mají snahu a schopnosti řešit ožehavé případy hospodářské korupce. Ta je velmi úzce provázána s nejvyššími patry státní správy, bez ohledu na stranickou příslušnost (viz Šlouf, který úspěšně pracoval pro Zemana a nyní pracuje i pro Topolánka). Viz mejdany Škromacha, Grosse a dalších vysokých potentátů ČSSD s Mrázkem, Pitrem a dalšími. Viz Grossovy elegantně vyprané miliony. Miliardové korupce ohledně dálnice R48, Ruského dluhu, Gripenů, transportérů atd. mě vadí velice a velmi. Ovšem nejsem tak blbej, abych si myslel, že s tím zatočí Jirka Paroubek nebo Falmer. Vysoké odměny manažerů (zejména pak ČEZu) mají na triku všechny vlády, ale zejména ty socialistické, které udělaly z ČEZu monopolní moloch, který má v podstatě větší moc, než politici. pročpak s tím sociální inženýr Zdenda Škromach, kterému tak na srdci leží sociální spravedlnost, nic neudělal? Protože s Čezem v současné podobě nehne nikdo. Do rozpočtu plynou dividendy a navíc je zde velmi vysoké korupční prostředí díky nejrůznějším nadacím (třeba 100 milionů pro školu Klause mladšího).
    Co se platů jiných manažerů týče, je to na odborech, aby si dokázaly vydupat spravedlivé podmínky pro zaměstnance. Bohužel odbory v současné podobě působí jako prodloužená ruka levice a se skutečnými problémy zaměstnanců dělají zhola nic. Jedině tak odbory ve Škodovce mají slušnou profesionální úroveň.
    Co se týče platů ve školství, nechápu, že jsou učitelé s odpuštěním tak blbí, a nechají si s odpuštěním dělat na hlavu od všech vlád, co jsme jich tu za poslední desetiletí měli. Každá jim slibovala, žádná nesplnila. Což já osobně považuju za zločin, protože v globální ekonomice uspěje jenom a pouze vzdělaný člověk, montovny nás neuživí a jsou cestou do pekla. Montovnu přesuneš ze dne na den, vývojové středisko ne. Podívej se na Duška, jak dokázal přitlačit všechny vlády ke zdi a jak šly dráhám na ruku. Učitelé by měli vyhlásit stávku, a dokud jim nepřidají, tak neustoupit. Dušek taky zastavil vlaky na týden a dostal, co chtěl. A současně by měli učitelé tlačit na nějaké smysluplné změny ve školství, aby se žáci neučili memorovat data, ale učili se myslet. Což je největší tragédie našeho vzdělávacího systému. Přeje průměrným, jak žákům, tak učitelům. Dobrý a schopný učitel, který má živit rodinu, se na školu vybodne a jde si někam vydělat. Což je obrovská chyba a škoda pro nás pro všechny.
    Nepovažuji se za zaslepeného, pouze nejsem naivní, abych si myslel, že zvyšováním mandatorních výdajů na nejrůznější dávky pro nejrůznější nemakačenky se zbavíme chudoby a nerovného sociálního postavení lidí, kteří nemohou. Nemyslím si, že bydlet zadarmo na něčí úkor a pobírat nadprůměrné příjmy je něco sociálního. Nemyslím si, že zdravotnictví zadarmo (které není zadarmo a je ve skutečnosti neuvěřitelně předražené a neefektivní) je něco super. Chci být pro doktora zákazník, kterého si váží, a né otrapa, který mu nedal úplatek a který v klidu vydrží čekat dopoledne v čekárně. Jsem velmi kritický k současné vládě, ovšem i její minireformy beru lépe, než žádné reformy a kroky zpět, které zde dělaly za osm uplynulých let vlády socialistické. Nevěřím, že je cestou zvýšení pomoci ze strany státu plošně všem. Naopak. Pomožme těm, co to skutečně potřebují a nepomáhejme těm, kteří jsou jenom líní a pohodlní něco dělat. Čím víc se stát montuje lidem do života, tím hůř. Stát je mizerný hospodář a ještě mizernější manažer. Ať dělá jen to nejnutnější, spíše než otrávený úředník pomůže potřebným menšinám zapálený člověk, který se o důchodce, romy a postižené bude starat s láskou a péčí. Howgh.

  3. Nikomu neberu jeho přesvědčení, ale jak se říká ocamcať pocamcať. Komunistický režim mě prostě omezoval skoro ve všem. Pravda, pivo stálo 1,70 Kčs a mléko 2,- Kčs – ovšem na úkor totální devastace ekonomiky, na což jaksi zastánci této doby nějak zapomínají. A co bylo v obchodech, o tom si můžeme také povyprávět. Současná situace v naší krajině se mi také nelíbí, ale můžu si prostě dělat, co chci. A to je dobré.

  4. No jo no ,někoho omezoval ,jiné neomezoval…to je život. Naše zemědělství bylo v mnohém pro západ příkladem a naši lékaři dosahovali mimořádných úspěchů v léčbě dětské obrny,v ortopedii, v kardiologii….stavěly se přehrady ,elektrárny a k tomu všemu se spousta věcí dělala i špatně !! To je v každém režimu. Ve školách měl učitel autoritu a rodiče si moc nevyskakovali, bylo zastání. Na ulicích se neváleli bezdomovci ,muselo se dělat. Chceš jíst,dělej a ne jako dnes čekat u Naděje! O jaké totální devastaci ekonomiky tu píšete??

  5. Sis mohl v roce 1988 koupit nový auto ze západu? Jak dlouho dělal člověk na škodovku a jak dlouho na ní dělal dělník na Západě? Jsi mohl jet na dovolenou do Egypta za polovinu průměrnýho platu? Ne, tahle debata nemá cenu 🙂 Postavilo se metro, hurá 🙂 Jak jsem psal už dříve, někomu nevadí žít v kleci, někomu vadí. Mě vadí. The End 😎

  6. Ano a už jsme v rozporu např. s tím, že se MUSELO dělat. To jako proč? Když nechci dělat, nedělám. Pak mám třeba hlad. Ale je to jen můj boj. A ty přehrady, jo to máš pravdu, teď se nestaví, protože jsou už všechny postavené. Zemědělství jasně, všiml jsem si hned po revoluci, když jsem nemusel shánět doporučení předsedy uličního výboru, malých zbídačených políček a hladomoru v Rakousku, Německu a v dalších ošklivých vykořisťovatelských zemích. Zamysli se, jsi vysokoškolsky vzdělaný … asi státní zaměstnanec, když potupně čekáš na zvýšení platu … jdi pracovat jinam, za víc peněz. Teď to tak funguje.

  7. Pane, jestli je Vam 60, nedivim se, vsechny zivotni jistoty a zazite stereotypy jsou pryc.

    Soucasna doba neni fer, ale umoznuje tem, co se uci nejen z knizek ale i ze zivota, utrhnout si vetsi krajic. A to kde chce, kdy chce a v ramci slusnosti (tak by to melo byt) jak chce.

    Onehde nebylo co, kde a kolikrat tim padem ani proc. Nikdo nic nemel, nic nedelal, nemyslel a jelikoz to tak vetsinou bylo vsude kolem, vypadalo to v poradku. Cest vyjimkam. Byly.

    Ted je jina doba, otevreli jsme okna a oplaaa, sousede jsou jinde, vse maji, cestuji, pracuji kde chteji a za kolik chteji. Pravda taky ne vsichni, ale rezim je presne naopak. A najednou mi nikdo nic neda zadarmo, musim si rict, zvednout zadek, hledat, jit delat neco jineho…

    BUDICEK!

  8. Pane, je mi 38, učím čj,nj a fj na ZŠ, neflákám se ,zvedám zadek denně, koukám kolem sebe,ale bohužel (bohudík!!) nežiju v pravicové Praze a tak mám i jiné názory. A takových je u nás poměrně hodně.

  9. Klobouk dolu vasemu vzdelani, ja to tak daleko nedotahl. Mozna by to chtelo ten zadek dotahnout do te Prahy, kdyz kolem nic neni. Ale je to Vas zivot. Ja jsem zadek tahl stovky km abych si polepsil. Nyni sedi na pohodlne zidli a uz trochu zelnivel. Ale rok sem – rok tam, nikdy neni nic ztarceno! Nebat se!

  10. Vážený Pavle, nevím, kde žijete Vy, ale já žiju ve vísce o cca 200 lidech v jednom z nejchudších českých regionů a nevšiml jsem si, že by kdokoli z mého okolí nějak výrazně trpěl. Barevnou televizi a alespoň jeden automobil mají skoro všichni a kdo chce pracovat práci má.
    Na ZŠ jsem také učil, vím jaké problémy to sebou nese, ale taky trochu záleží na tom jaké podmínky si pro sebe a své žáky vytvoříte. Já měl štěstí na schopnou ředitelku a rozhodně jsem se neměl špatné. Navíc je-li Vám 38, a už minimálně deset let učíte, pravděpodobně nepotřebujete dělat přípravy, takže časově na tom jste poměrně dobře. Vzhledem k tomu, co jste psal výše, předpokládám, že alternativní způsoby výuky Vám asi nebudou příliš blízké, takže Vám nic nebrání ve volném čase například překládat z němčiny, či francouzštiny. Při průměrné sazbě 300 kč za normostranu si můžete vydělat na slušné přilepšení a neskuhrat, jak to bylo za komunistů skvělé.
    To že politická situace není ideální je bohužel smutný fakt, pod to co napsal Fil v komentáři se rád podepíšu, ale nenapadá mně lepší varianta. A i když Klause nemám rád, v tom, že se máme nejlépe v naší historii má pravdu.

  11. Jen do mě !! Jsem v oslabení, co taky čekat tady na tomto webu,ale za svými názory si stojím a jsem rád ,že současné volební preference mi to potvrzují.
    Vážený Maki Hira, co Vy víte o mých alternativních způsobech výuky?? Jinak učím 15let, mám aprobaci Čj-D. Nikde jsem nepsal, že kolem mne žijí samí chudáci nebo že bych se měl nějak špatně. Jen tvrdím ,že ne vše bylo v minulosti špatné! Zrovna tak i tvrdím ,že jsem rád za současný systém ,ale ne se vším se dá prostě souhlasit.

  12. Tak tak, fanatické názory naštěstí bývají v celosvětovém měřítku v oslabení. Já měl za bolševika totiž tu smůlu, že jsem mohl sledovat v pohraničí vysílání rakouské televize. A musím říct, že mě opravdu sralo, jaké z nás komunisti dělali debily. Musím konstatovat, že komunistický režim mě připravil o spoustu let svobodného života a nic to nemůže ospravedlnit, natož blahobyt v domovech důchodců.

  13. Méďa: Si se měl projet metrem nebo si jít zaplavat do přehrady a bylo by ti fajn 😆

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..