Vláda padla a socky se radují

Topolánkův kabinet dostal nedůvěru a končí, což není zrovna dobrá zpráva. Končí asi nejlepší vláda, kterou jsme měli, za uplynulých deset let určitě. Topolánek se totiž nesnažil tvrdit, že život na dluh je príma, ale snažil se alespoň částečně omezit nesmyslně rozhazovačnou politiku státu. V rámci možností křehké koalice se mu toho povedlo celkem dost, jak trefně podotkl komentátor lidovek, můžeme mu hlavně děkovat za dluh, který nevznikl.

Topolánkovi patří ještě jeden velký dík, a sice za ocenění Mašínů. Konečně jsme měli politika, který nebyl podělanej a ocenil hrdiny, kteří se nebáli komunistů a snažili se proti nim aktivně bojovat. Ale zpět k té vládě 🙂

Osobně nechápu, proč jsem se narodil v národě, kterej je tak neuvěřitelně blbej, že baští hesla o sociálních výhodách i s navijákem. Že rozmařilé rozhazování peněz kdekomu (a těm fakt potřebným samozřejmě nejméně) financované úvěry skončí jednoho krásného dne bankrotem, soudný člověk ví (pokud neví, mohl by se mrknout třeba do Maďarska, tam tohle provozují v ještě větších obrátkách a výsledky se dostavily: od bankrotu zachránila zemi pouze další půjčka od EU). Že tohle nechápe lopata z kolbenky, důchodce, uklízečka nebo pokladní z hypersuper, mě nepřekvapuje a dokážu to pochopit. Že to nechápou lidé s vysokou školou, tak tomu opravdu nerozumím a znova se mi tak potvrzuje již mnohokrát potvrzená skutečnost, že počet VŠ a titulů ještě neznamená, že člověke nemůže bejt úplně blbej. (Viz podpora komunismu, Hitlera atd. od intelektuálních špiček. Holt selský rozum je často lepší, než tisíce knih…).
No ale zpátky k té sociálnosti. Osobně nevidím nic sociálního a solidárního na tom, že část lidí bydlí levně a má nárok na příspěvky od státu a druhá bydlí draze a nemá nárok na nic. Vše navíc drží v chodu člověk, který si na tom dost brutálně mastí vlastní kapsu. Ve finále tak sociální politika podporuje celou řadu lidí, kteří žijí v nadbytku, ostatní mají smůlu. Z hlediska socdem politika je to logické, protože schopní lidí mající vlastní bydlení je nikdy volit nebudou, a vyžírkové budou jen rádi. To, že stát tak přenáší na bedra soukromníků (majitelů domů) svojí vlastní povinnost postarat se o sociálně slabé, mi přijde jako sviňárna. Bohužel opět jsme u toho – závist a potřeba parazitovat na druhých je v téhle společnosti velice silná a vždy obstará hodně hlasů u voleb, tak proč to nevyužít? Pořád je mi záhadou, proč si politici ČSSD nestaví nájemní domy a nepronajímají je za regulované nájemné, když je to tak výhodné! Dokonce ani Křeček ve své realitní kanceláři se nestydí kšeftovat s byty pronajímanými za tržní nájemné. Co je sociálního na tom, že se obce zbavily za hubičku obecních bytů (takže nájemník koupil byt za dvěstě tisíc a prodal ho obratem za milion) a teď nemají kam ubytovat sociálně potřebné? (To je podle mě gigatnická chyba a důsledek regulace nájmů, a ty následky už teďka pociťujeme – obce prostě nemají dostatek bytů pro sociálně potřebné.) Ať potřební a důchodci bydlí klidně za korunu, když na to stát bude mít peníze, ale ať se nedotuje bydlení bohatým.
Nebo poplatky u lékaře. Češi jsou nejvíce nemocným národem v Evropě, „marod“ se házejí co chvíli, když se jim nechce dělat (což je taky dost často, stačí se mrknout na statistiky nebo se zeptat nějakého zaměstnavatele) a výsledkem pak je, že se nedostává peněz na léčbu těžce nemocných, kteří potřebují drahé léky. Zastávali by bojovníci proti poplatkům stejný postoj i v momentě, kdyby umírali v nemocnici v bolestech a doktor jim řekl, že léky, které by je uzdravily, sice jsou, ale nejsou na ně peníze, protože se musí platit paraleny a další levné léky? Není snad lepší obrátit svou solidaritu k těm skutečně nemocným a potřebným a neplýtvat jí u banálních a levných léků? Paralen si koupím ze svého, ledvinu ne. „Kdy já budu potřebovat ledvinu, stejně ty svině doktoři vydělávají miliony, tak co bych jim měl platit?“ řekne si občan a objedná si další pivo a panáka. Ušetřily se miliardy, skutečně potřební najednou mají drahé léky, které by jinak neměli, ale my přeci máme právo na všechno zadarmo, takže to taky budeme chtít a víc nás nezajímá! Přitom poplatky u lékaře jsou běžnou věcí na Západ od nás, stejně jako tržní nájmy.
Další věc, která me nejde do hlavy, je neustálá potřeba lézt do náruče Ruska a nadávat na Ameriku. Pokud vím, tak vždycky nám (a Evropě) pomohla právě Amerika, z Ruska nikdy nic dobrého nepřišlo (pokud tedy někdo nepočítá komunismus, vraždy, kriminály, koncentráky a totalitu za pozitivní věci). I když můžu mít (a taky mám) vůči Americe řadu výhrad, pořád je to demokratická země, kde se političtí oponenti, bankéři a novináři nestřílejí na ulici za bílého dne, fungují tam demokratické instituce a žít tam jako běžný člověk asi není tak špatné, jako v případě Ruska. (By mě docela zajímalo, jestli existuje někdo, kdo by emigroval do Ruska a žil tam jako běžný řadový občan s průměrným příjmem.) Přesto všechno u nás přetrvává nadšení pro zemi, kde se veřejně obdivuje masový vrah, lidé se chodí dívat na mumii politika a kde jsou volby jen jakousi fasádou novodobé monarchie a kultu osobnosti. Když o tom přemýšlím, tak docházím k závěru, že si jako národ tu svobodu a demokracii asi fakt nezasloužíme.
No a jako poslední mě děsí pomalý nástup komunistů k moci. Neobávám se zavření hranic a tuhé totality, ale spíš opětného utahovábní šroubů, omezování svobod a šikanování lidí a taky pochopitelně opětné vymývání mozků, jak to bylo dřív prima, když se mohli oponenti a svobodně myslící lidi zmlátit, zavřít do kriminálu či úplně nejlépe pověsit. Už se objevily první vlaštovky, jakože na školách by neměli hovořit političtí vězni. A kdo má herdrk jinej mluvit o tom, jaký to byla svinská doba? O holokaustu asi taky nepřijde do školy mluvit bachař z Osvětimi nebo nějakej nácek. Obávám se, že jestli jednou bude někdo Vojtovi ve škole vykládat, že lidi v padesátých letech seděli právem (jak už se taky od nějaký komunistický krávy co bohužel učí, objevilo), tak půjdu do školy, vyučujícímu dám pěstí a emigruju.
No a teď k tomu, co považuji za alarmující, i když se to netýká jenom současné vlády
Když jde o osekání kontrolních mechanismů, které mají koukat politikům pod prsty, je naše politická scéna dojemně jednotná. Ochromení policie začal Gross, převzal Bublan pod taktovkou Paroubka a Langer ochotně dokončil. Protikorupční jednotka v podstatě neexistuje, žádná politická korupce nebyla nikdy vyšetřena. (Je iroiníí osudu, že kdyby Paroubek vzal Kubiceho zprávu vážně a policie konala, to co má, tak by Kočka mladší žil, protože by seděl v kriminále 🙂 I s fotříkem a Ďuričkem.)
Podřízení státních zástupců zájmům moci bylo vždycky velmi okaté, ovšem kauzou Čunek to překročilo určité meze, takže zaplaťpanbůh, že se zástupci ozvali a ukázali, že nejsou jenom stádo ovcí poslouchají příkazy zhora. Je to všem boj, který není nikdy definitivně vyhraný, stejně jako boj o svobodu. Pořád jsou tu lidé a státy, kterým je naše svoboda a prozápadní (proevropská) orientace trnem v oku a dělají všechno proto, aby opět nasměrovali kormidlo směr východ. Vyřazení naší země z hlavního proudu EU by mohlo mít fatální důsledky.
P.S. Naše rodina nemá s komunismem zrovna dobré zkušenosti. Stejně tak nemám v hlavě úplně prázdno a základní matematické úlohy celkem ovládám. Debatovat zde o tom, jak byl komunismus super a o výhodách života na dluh spojeného s rozdáváním všeho všem proto odmítám, páč to považuju za provokaci a ztrátu času. Od toho je Rudé Právo a Haló noviny. Tož tak 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..