Dopravci mají krizi

Cena ropy stoupá a dopravci hovoří o krizi, chtějí se v sobotu sejít, zasednout a rokovat jak z toho ven a jedním dechem volají po nějaké pomoci ze státní kasy, protože dražší náklady nemohou promítnout do cen. Připomíná mi to tvrzení jednoho pražského taxikáře, který kdysi na dotaz, proč dročkaři kradou, odpověděl, že je jich moc, takže se normálně neuživí a musí krást.
Cena ropy stoupá a jiné to nebude, všeobecně musíme na levné suroviny jednou provždy zapomenout, taková je realita. V tomto ohledu se dokonce dá použít přirovnání že lépe už bylo. Co tedy s tím? Snižovat DPH je nesmysl, protože to je velmi krátkodobé a nic neřešící řešení. Dneska stojí ropa 140 dolarů, za chvíli to bude 180 a budeme zase tam, kde jsme byli. Prostě musíme nechat zase jednou zafungovat trh.
V současné době se vyplatí jezdit s poloprázdným kamionem po Evropě, převáží se mléko z Prahy do Budějic a z Budějic do Prahy, krávy z Francie do Čech a z Čech do Francie… stačí se mrknout na dálnice, kolik tam je kamionů. Nízká cena dopravy však končí a dopravci budou muset zdražit. Nepůjde to pochopitelně snadno, zejména menší firmy čeká krach, protože ty větší a silnější budou ještě nějaký čas držet ceny dole, ale to je bohužel realita. No a  těm zbylým pak stejně nezbyde nic jiného, než ceny zvednout. Jiné cesty není, ze svého to patrně dotovat nebudou a představa, že zákazníci dopravců nebudou chtít přistoupit na vyšší ceny, je nesmyslná. Nic jiného jim prostě nezbyde.
Přepravovaného zboží bude míň, silnice volnější a jablka ze Španělska či Itálie nebudou tak levná jako dosud. Ve finále to celé zvýhodní lokální producenty, takže si třeba konečně budeme moci kupovat levněji výrobky, které za námi zbytečně necestovaly přes půlku světa než ty cestovatelské, což je jen dobře.
Ovšem nejdříve musíme říci dopravcům, že jejich byznys fakt dotovat nehodláme. Protože za chvíli bychom mohli dotovat i pekaře, stavbaře… Bohatě stačí, že už dotujeme zemědělce, nájemníky, fotbalisty a politiky…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..